Strada Copiilor 2017
A șasea ediție Strada de C`Arte sau despre revrăjirea de toamnă prin poezie și muzică
Strada de C`Arte, cel mai mare festival multicultural în aer liber, organizat de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, a ajuns la finalul celei de-a șasea ediții, care a însemnat un târg de carte cu 14 standuri și două recitaluri de muzică clasică în zona statuii lui Carol I, patru ateliere artistice pe Strada Copiilor, trei spectacole în Rampa de Jazz și Poezie, o dezbatere ”la firul ierbii”, patru expoziții de artă, șapte proiecții de film, lansări de carte, concerte indoor și outdoor ș.a. Anul acesta mai bine de 250 de persoane au participat la tururile ghidate în clădirea Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, cel mai mic participant având șase luni, la extrema cealaltă aflându-se un vizitator de peste 80 de ani. De asemenea, Biblioteca a donat, la standul din cadrul Străzii de C`Arte și la cel din Parcul de C`Arte (Drumul Taberei), peste o mie de volume din diferite domenii. ”Într-un spațiu public și urban care este tot mai mult sub dictatura consumismului, a tabloidizării și virtualului, programul nostru, ajuns, iată, la a șasea ediție, încearcă o reîmprietenire a cetățeanului vizitator cu valorile înalte ale cărții și ale celor șapte arte. Fie chiar și pentru câteva minute, am putut alunga știrile rele de la televizor și fenomenul înstrăinării de pe rețelele de socializare, tristețea și agresivitatea. Aula BCU, arhiplină, cu sute de oameni rezonând la versurile lui Nichita Stănescu interpretate de Nicu Alifantis, rămâne imaginea cu care am reușit, pentru câteva clipe, revrăjirea de toamnă prin poezie și muzică”, a declarat Mireille Rădoi, Directorul general al Bibliotecii Universitare ”Carol I”. Pe site-ul www.stradadecarte.ro găsiți jurnalul evenimentului și alte detalii despre festival.
Partenerii noștri sunt: eMAG, UniCredit Bank, EximBank, Marea Lojă Națională din România, Țuca Zbârcea & Asociații, Grampet Group, Centrul Cultural European Sector 6.
Parteneri strategici: Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă, Poșta Română, Romfilatelia, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, IFFEST Document Art, Complexul Educațional Lauder-Reut, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 6, Primăria Municipiului București.
Parteneri media: TVR, Trinitas TV, Magic FM, Evenimentul Zilei, Fortin - Agenție de Comunicare Digitală, Neo Art România, Igloo, AgențiadeCarte, Metropotam, și Comunic@ții Mobile.
E cool să fii cult, la Strada de C`Arte
Ediția cu numărul VI a festivalului Strada de C`Arte debutează astăzi, 20 septembrie 2017, la ora 16.00, cu o importantă dezbatere pe tema ”Biblioteca Digitală pentru Românii de Pretutindeni”, la care participă Ministrul Lucian Șova, Prof. Adrian Badea și Prof. Doina Banciu, AOȘR, Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, precum și Cristina Popescu, Romfilatelia. Programul integral îl găsiți pe site-ul festivalului, www.stradadecarte.ro.
Din cauza avertizărilor meteorologice cu cod galben de furtună, Târgul de carte, la care participă anul acesta 14 expozanți, va fi amplasat cu o zi mai târziu, adică joi, 21 septembrie, și se va deschide pentru public (vizitatori și cumpărători) de la ora 15.00. Standurile se vor găsi în arealul statuii ecvestre a lui Carol I și aici găsiți lista cu editurile și instituțiile participante.
Strada Copiilor, organizată în parteneriat cu Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă (IMDD), reunește o serie de ateliere pentru copii, gândite de specialiștii și colaboratorii IMDD. Aceste ateliere sunt o bucurie pentru cei mici dar și pentru părinți, care găsesc în același areal activități interesante și pentru adulți și pentru copii. Aici găsiți programul detaliat.
Strada de C`Arte vine cu multe noutăți printre care și organizarea Parcului de C`Arte, împreună cu Primăria Sectorului 6 și Centrul Cultural European sector 6. expoziție de carte cu vânzare, ateliere pentru copii, spectacol de teatru stradal, proiecții de filme, recital de poezie și jazz, toate astea le puteți găsi în Parcul de C`Arte.
Parteneri Strada de C`Arte: eMAG, UniCredit Bank, EximBank, Marea Lojă Națională din România, Țuca Zbârcea & Asociații, Grampet Group, Centrul Cultural European Sector 6.
Parteneri strategici: Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă, Poșta Română, Romfilatelia, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, IFFEST Document Art, Complexul Educațional Lauder-Reut, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 6, Primăria Municipiului București.
Parteneri media: TVR, Trinitas TV, Magic FM, Evenimentul Zilei, Fortin - Agenție de Comunicare Digitală, Neo Art România, Igloo, AgențiadeCarte, Metropotam și Comunic@ții Mobile.
În septembrie, vino pe Strada Copiilor!
Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă (IMDD), în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I și Fundația Universitară Carol I organizează în perioada 22 – 24 septembrie 2017 cea de-a sasea ediție “Strada Copiilor”, parte a festivalului cultural în aer liber, Strada de C’Arte. În acest an, festivalul se va desfășura pe platoul din fața bibliotecii, în jurul statuii lui Carol.
Continuând proiectul iniţiat în urmă cu sase ani, de promovare a artelor şi culturii, IMDD organizează “Strada Copiilor”, care reuneşte activităţi destinate copiilor cu vârste cuprinse între 3 - 14 ani şi adolescenţilor. Conceptul Strada Copiilor are la bază un set de ateliere cu caracter cultural și educativ, menite să îi introducă pe cei mici în lumea artei și a educației non-formale, să îi ajute să își dezvolte abilitățile.
A șasea ediție a evenimentului aduce o nouă serie de ateliere de creație, în care artiști cunoscuți precum Sergiu Chihaia, Maria Cioată, Anca Boeriu sau coordonatoarele Asociației De-a Arhitectura – Corina Croitoru și Eliza Yokina îi vor încuraja pe tinerii participanți să dea frâu liber imaginației. Ceramică, papier mache și grafică sau De-a Arhitectura sunt atelierele artistice incluse în programul festivalului din acest an.
Alături de programul destinat celor mici, Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă organizează cea de-a 8-a ediţie a dezbaterilor Educaţie la firul ierbii. Dezbaterea va aduce împreună reprezentanţi ai mass media, ai organizaţiilor neguvernamentale şi companiilor. Tinerii vor fi încurajaţi să îşi exprime opiniile şi să fie cât mai activi în cadrul discuţiei.
Anul acesta, dezbaterea va fi compusă din două părti, astfel:
prima parte va fi prezentarea proiectelor B-OSA (Bucharest Open Street Art), Arta la intrare și proiecte educaționale realizate de inițiatorii și coordonatorii proiectelor. A doua parte va fi reprezentată de o serie de întâlniri, inițiate de School of Creators, cu denumirea Creatori de poveste. Povești de inspirat adulții, Proiect inițiat de Corina Bernschutz. Invitat David Sandu, creator al Școlii de bijuterie contemporană. Scopul este acela de a promova și educa prin rolemodels ale căror povești inspiră, entuziasmează înspre acțiune, dau
aripi celor care visează să creeze, să dea viață ideilor.
În continuarea eforturilor de implicare socială, IMDD va organiza şi anul acesta campania de strângere de cărţi “Fiecare copil merită să citească – Donează o carte!”. Toţi participanţii la Strada Copiilor şi Strada de C’Arte sunt încurajaţi să ofere în dar cel puţin o carte în spaţiul special amenajat, iar toate donaţiile primite în timpul evenimentului vor merge către organizaţii şi centre pentru copii.
Strada Copiilor - ediția a șasea este un proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural EȘTI BUCUREȘTI de către Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB.
Despre Strada Copiilor
Strada Copiilor este un proiect consacrat ajuns deja la a șasea ediție și care își propune să ofere fiecărui copil/tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, posibilitatea de a participa la evenimente culturale de valoare, într-un cadru non-formal. Astfel, fiecare copil/ tânăr are oportunitatea de a aprofunda interesul ori talentul său pentru expresiile artistice în cadrul atelierelor de creație ce compun proiectul cultural. Strada Copiilor este parte dintr-un amplu program cultural care printr-o diversitate de manifestări artistice (ateliere de creație cu specific diferit) promovează valorile culturale în rândul copiilor/tinerilor cât și familiilor acestora. Proiectul initiat de IMDD a debutat în anul 2011 în cadrul Străzii de C’Arte, cel mai mare festival cultural organizat în aer liber de către Biblioteca Centrala Universitară Carol I și având partener strategic Primăria Municipiului București. În cifre, Strada Copiilor arată astfel: peste 5000 de copii și tineri participanți la activități (in toate cele 5 ediții); peste 20 ateliere și evenimente organizate; peste 50 de voluntari implicați.
Despre Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă
Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă (IMDD) este o organizație non-guvernamentală, care promovează și sprijină valoarea, excelența și calitatea în societatea românească. Direcțiile strategice pe care și le-a asumat sunt: TIC, Dezvoltare Durabilă, Dezvoltare Comunitară și Formare și Dezvoltare Profesională. IMDD se află în coordonarea ONU și a inițiat o serie de proiecte, printre care: Dezbatarea “Rolul guvernării electronice în dezvoltarea durabilă”, cercetare internațională cu privire la dezvoltarea durabilă, Strada Copiilor în cadrul Străzii de C’Arte, seria de dezbateri “ Educație la firul ierbii” etc.