Design identitar. Cz versus Ro

Image: 

Joi, 11 septembrie, la ora 18:00 va avea loc o conferinta despre designul contemporan ceh si cel românesc, cu accent pe filonul identitar. La conferinta “Design identitar. Cz versus Ro” vor participa Petr Nový, curatorul expozitiei si Martin Žampach, unul dintre designerii expusi si artistul vizual Catalin Nastasoiu, creatorul brandului RONATIV, a carui expozitie “RONATIV. Trei Gratii” a fost gazduita in acest an laGalateca.

PhDr. Petr Nový a obtinut titlul de doctor din partea Universitatii Boemia de Sud, din České Budějovice, Republica Ceha. La scurt timp dupa terminarea doctoratului, a devenit curator in cadrul departamentului de sticla al Muzeului de Sticla si Bijuterie din Jablonec nad Nisou, Republica Ceha. Si-a dedicat intreaga cariera acestei institutii, preluând conducerea departamentului in 1999, iar din 2004 ocupând rolul de curator Petr Nový este in continuare implicat in mediul academic, activând ca profesor in cadrul Universitatii Tehnice din Liberec, Republica Ceha. De asemenea, incepând cu 2011 este editor sef al jurnalului academic ‘’Sklář a keramik’’ – o revista dedicata lumii sticlei si bijuteriei. http://www.msb-jablonec.cz

Martin Žampach, designer laureat, a studiat la Liceul de Arta din Luhačovice, Republica Ceha. In 2006 a absolvit Facultatea de Design Industrial din cadrul Universitatii Tomas Bata din Zlín, Republica Ceha. De asemenea, a urmat si cursurile Academiei de Arte Frumoase din Cracovia, Polonia.

Operele sale se incadreaza in categoria designului de produs, punând foarte mult accent pe designul sticlei. Experienta sa in domeniu a devenit internationala dupa ce a colaborat cu: un studio de arhitectura din Londrina, Brazilia; renumitul studio CuldeSac din Valencia, Spania; cel mai mare studio de design din Rusia - Lebedev Studio Moscova si cu cei de la FLEX/cocoon pentru care a contribuit cu idei in materie de design de ambalaj.

In momentul de fata lucreaza ca designer independent si este rezident al orasului Praga.http://martin.zampach.com/

 

Catalin Nastasoiu a absolvit Universitatea de Arte Bucuresti, proiectul sau de diploma – „Vaca Interactiva” – devenind simbolul Laptariei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artisti si intelectuali din România postdecembrista. Zece ani mai târziu, Pricewaterhouse Coopers il comisiona pe Catalin Nastasoiu pentru un proiect de identitate a companiei, generând seria de obiecte ceramice inspirate de cultura neolitica,“Atelierele Cucuteni”, care a ajuns ulterior in toate colturile lumii, din Noua Zeelanda pâna in Statele Unite, din Norvegia pâna in Africa de Sud. In calitate de artist vizual si designer a colaborat cu Media Pro, CME,PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International si cu nume din lumea artei si designului cum sunt Christophe de Menil sau Joe Doucet.

Conceptul RONATIV, devenit ulterior un adevarat brand, a fost lansat initial in mediile sociale virtuale – facebook, instagram si twitter. „RONATIV este un algoritm vizual, prin care se poate genera, practic infinit, o imagine bidimensionala sau o forma tridimensionala având ca unitate nativa harta geometrizata a României. De fapt, frumusetea acestui algoritm este ca poate fi tradus in orice limba, adica poate fi folosita ca unitate indivizibila orice arie geometrica... harta oricarei tari. In acest caz insa este vorba despre Tara mea.” spune artistul.