Toate’s vechi si noua toate

Image: 

Cu toate ca poezia Glossa a lui Eminescu abordeaza alte teme, versul care da titlul acestui articol se potriveste tare bine si lumii modei. Desi in fiecare sezon, designerii dau tonul cu noi tendinte, culori si materiale, de fiecare data regasim si accente ale sezoanelor ce au trecut, simboluri ale diferitilor ani, cromatici si croieli pe care si mamele sau chiar bunicile noastre le-au purtat in vremea tineretii lor.

Ne reintoarcem de fiecare cu nostalgie, admiratie si curiozitate catre anii ce-au trecut si gasim de fiecare data ceva care sa ne inspire. Fie ca vorbim de un anume model de palarie, de rochii din jerseu, umerii inalti sau culori eclectice, imprimeul ecosez sau stilul military (si, desigur, lista continua) avem intotdeauna un element care puncteaza un trend din trecut. Dar toate aceste sentimente sunt potentate atunci cand regasim itemi originali, rochii, camasi, haine care au pus in valoare doamne si domnite din alt secol, domni galanti, au marcat aniversari, evenimente fericite sau mai putin, haine care au schimbat cursul societatii si au reflectat emanciparea, schimbarea, treceri. Cand regasim ascunse in cutia bunicii bijuterii dragi, date din generatie in generatie sau cand deschidem sifonierul mamei si alegem de acolo haine pe care le purta la 20 de ani.

Intr-un singura fraza am putea spune ca the rest is yesterday, de altfel numele si recentei expozitii realizata de Galeria Galateca, in parteneriat cu Asociatia Neo Art Romania. Aceasta a fost ultima expozitie dintr-o serie de evenimente menite sa marcheze istoria modei de la 1500 si pana in zilele noastre. Astfel, in perioada 3-20 aprilie, vizitatorii au putut face o plimbare vizuala prin epocile elisabetana, romantica, victoriana, la Belle Epoque, Anii nebuni, anii interbelici, anii postbelici. Aceasta incursiune in trecutul fascinant al modei a fost posibil cu sprijinul a patru colectionare impatimite: Oana Cretu, Cristina Deutsch, Raluca Alexandru si Iulia Gorneanu, care i-au surprins pe cei care au trecut au trecut pragul galeriei cu piese aparte. De altfel, unul dintre cele mai interesante obiecte si highlight al expozitiei a fost un head piece al carei posesoare nu a fost nimeni alta decat frumoasei actrite Eva Gardner.

Expozitia a fost sustinuta totdata si de o serie de evenimente in ton cu tema acesteia: filme de prezentare a unor colectii din anii ’30 si ’40. 5 o’clock tea, proiectii de filme si intalnire la ceas de seara, insotita de un pahar de vin si melodiile albumului Femeile din secolul trecut, in compania lui Mircea Dinescu.

Sursa foto: www.galateca.ro