“Maiastra, povestea nespusa a iei” la Galateca

Image: 

Galeria Galateca organizeaza in perioada 20 iunie – 31 august, in parteneriat cu asociatia non-profit La Blouse Roumaine, expozitia ‘Maiastra – Povestea nespusa a iei’ iar in Noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), un eveniment cu o puternica semnificatie simbolica ce in ultimele saptamani a luat o amploare internationala – ‘Ziua Universala a Iei’.

Expozitia va prezenta o selectie de ii de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, alaturi de faimoasele fotografii de arhiva ale Regina Maria in vesmant traditional romanesc, o serie de 200 fotografii din perioada interbelica din colectia britanicei Beryl de Zoete si o incursiune in imagini a iei incepand din cultura Cucuteni pana in contemporan, la colectiile vestimentare ce au facut istorie, semnate de Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier si Tom Ford.

“Ia, camasa de sarbatoare a femeilor, este haina noastra traditionala, in care s-au concentrat toate simbolurile spiritului si sufletului nostru. Ia este piesa de vestimentatie pe care poporul nostru a dat-o lumii. Este opera de vârf creata prin contributia nenumaratelor generatii de femei. Ea comporta, incifrate in ornamente, aspiratiile de bine, de fericire si de frumusete ale poporului nostru. O imbracam pentru a ne confunda cu toti acei care au contribuit la afirmarea noastra istorica. Este marca noastra identitara, care ne etaleaza cu toata demnitatea in rândul popoarelor lumii” declara dr., conf. univ. Varvara Buzila.

Pe fundalul expozitiei, in noaptea de 23 spre 24 iunie, Galateca intampina ‘Ziua Universala a Iei’ cu coronite din sanziene, muzica, happening-uri si proiectii cinematografice in care ia ‘joaca’ un rol principal.

Pentru acest proiect vom colabora cu Muzeul Horniman din Londra, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, Complexul Muzeal Astra din Sibiu si Muzeul Bucovinei din Suceava. Partenerul nostru, asociatia La Blouse Roumaine a pornit ca o comunitate ce s-a format spontan pe Facebook pe 7 noiembrie 2012. La Blouse Roumaine isi propune sa promoveze ia traditionala, simbol autentic al culturii romanesti, si sa o readuca in prim-plan, propunand-o drept brand de tara al Romaniei.